12. heinäkuuta 2010

Pullapitkot

 
Oon niin laiska pullanpyörittäjä, että mielummin teen pitkoja. Multa käy se homma paljon nopeammin ja helpommin kuin pikkupullien pyörittely.

4 pitkoa
5 dl maitoa
150 g margariinia
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2-3 rkl kardemummaa
15-17 dl vehnäjauhoja
voiteluun 1 kananmuna
pinnalle raesokeria

Sulata margariini. Lisää joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja lisää kananmunat, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta taikinaan vehnäjauhoja pikkuhiljaa. Pehmeästä taikinasta tulee kuohkeammat pullat, mutta pitkotaikina saa olla aika jämäkkä, että sen saa letitettyä. Anna taikinan nousta lämpimässä kaksinkertaiseksi. Itse laitan kohotettavat taikinat usein mikroon nousemaan; se on sopivan ilmatiivis ja lämmin paikka.

Jaa kohonnut taikina neljään palaan ja nämä palat vielä viiteen osaan. Pyörittele pitkiksi pötkyiksi ja yhdistä toisesta päästä. Nosta toinen ja kolmas pötky ilmaan ja siirrä viides pötky niiden ali ensimmäiseksi. Nosta taas toinen ja kolmas (siis alkuperäiset ensimmäinen ja toinen) pötky ilmaan ja nosta laitimmainen pötky ensimmäiseksi. Jatka näin, kunnes pötkyt on pitkotettu. Leikkaa kämmenensyrjällä päät tasaiseksi. Anna kohota liinan alla. Voitele kohonnut pitko kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista vähän vajaassa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti