Siirry pääsisältöön

Pullapitkot

 
Oon niin laiska pullanpyörittäjä, että mielummin teen pitkoja. Multa käy se homma paljon nopeammin ja helpommin kuin pikkupullien pyörittely.

4 pitkoa
5 dl maitoa
150 g margariinia
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2-3 rkl kardemummaa
15-17 dl vehnäjauhoja
voiteluun 1 kananmuna
pinnalle raesokeria

Sulata margariini. Lisää joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja lisää kananmunat, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta taikinaan vehnäjauhoja pikkuhiljaa. Pehmeästä taikinasta tulee kuohkeammat pullat, mutta pitkotaikina saa olla aika jämäkkä, että sen saa letitettyä. Anna taikinan nousta lämpimässä kaksinkertaiseksi. Itse laitan kohotettavat taikinat usein mikroon nousemaan; se on sopivan ilmatiivis ja lämmin paikka.

Jaa kohonnut taikina neljään palaan ja nämä palat vielä viiteen osaan. Pyörittele pitkiksi pötkyiksi ja yhdistä toisesta päästä. Nosta toinen ja kolmas pötky ilmaan ja siirrä viides pötky niiden ali ensimmäiseksi. Nosta taas toinen ja kolmas (siis alkuperäiset ensimmäinen ja toinen) pötky ilmaan ja nosta laitimmainen pötky ensimmäiseksi. Jatka näin, kunnes pötkyt on pitkotettu. Leikkaa kämmenensyrjällä päät tasaiseksi. Anna kohota liinan alla. Voitele kohonnut pitko kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista vähän vajaassa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman parhaat kahvikehrät

Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;)  Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl) 150 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1dl maitoa 50 g hiivaa 2 kananmunaa 2 rkl sokeria Täyte 100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo) 100 g margariinia 3 tl vaniljasokeria voiteluun kananmuna päälle raesokeria Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään ke

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R