Siirry pääsisältöön

Maailman parhaat kahvikehrät


Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;) 

Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl)
150 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
1dl maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria

Täyte
100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo)
100 g margariinia
3 tl vaniljasokeria

voiteluun kananmuna
päälle raesokeria

Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään kevyesti vispatut kananmunat ja sokeri. Tee täyte sekoittamalla pehmeään margariiniin tomusokeri ja vaniljasokeri. Kauli taikina levyksi, levitä päälle täytettä ja rullaa. Leikkaa rullasta noin 3 cm paksuja viipaleita. Anna kohota vuoissa kaksinkertaisiksi. Meillä kotona kahvikehrät kohotetaan sähköuunin alauunissa, jonka saa sopivan lämpimäksi. Voitele kohonneet kehrät munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.

Kommentit

  1. Voi ei, eilen kuolasin näitä pullia!! Teillä näitä kyllä osataan tehdä!! Pitäis kokeilla itekin tässä joskus.. Kohotus on tainnut jäädä vähemmälle ku joskus näitä tehny, tais mennä siinä pieleen.

    VastaaPoista
  2. Ai surkeus, näitä pitäis kyl tehä pitkästä aikaa! Toosi hyviä, vaikkakaan ite tekeminä ei ikinä niin hyviä kun äitin tekemät..
    Miia

    VastaaPoista
  3. Ja minä myös löysin vahingossa sun blogin ja samaten kuin edelliset kommentoijat, iskin silmäni kahvikehriin... Piti kopsata itelle ohje... oon niitä Tertun tekemiä ja Miian myös, maistellu ja ne on NIIIIN hyviä... : )

    VastaaPoista
  4. Joo nämä on kyllä kestosuosikkeja. Eivät kauaa pakkasessa vanhene, vaikka kuin useasti tekis. :)

    VastaaPoista
  5. Mahtava ohje, kiitos sen jakamisesta! Lapsuus tuli kyllä vahvasti mieleen näiden kahvikehrien mausta - taidanpa tarjota kummilapsille osan pullista :)
    Ihanaa, kun on sinun kaltaisia ihmisiä, jotka haluaa jakaa mukavia asioita toisille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että oli mieluinen ohje ja kiva aina kuulla, että blogista on muillekin iloa! :)

      Poista
  6. Kokeilin kuivahiivalla.... saa nähdä kuinka käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että hyvin käy tai siis kävi; kerropa lopputulos jos tänne uudelleen eksyt. :)

      Poista
    2. Ohjeessa lukee 50 g hiivaa. Itse olen aina tehnyt taikinan kuivahiivaan. Huom. käytän ainoastaan kaksi pussia Pirkka kuivahiivaa, koska yksi pirkka kuivahiiva pussi vastaa 25 g tuorehiivaa. Kahvikehrät ovat onnistuneet hyvin. Niin ja muuten teen ihan Roonan ohjeen mukaan. Terv. Maija :)

      Poista
  7. Hei.Muuten resepti ok mutta hiiva yhdistetään kylmään maitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lukee ohjeessa. :)

      Poista
    2. kylmään maitoon hiiva, minulla ohjeessa. voita kun laitan niin " liian hyviä tulee =)

      Poista
  8. Ai että näyttää hyvältä! Sattuipa vielä kivasti, ku huomenna päätin leipoa juuri kahvikehriä. Tuota minäkin ihmettelin, et lämpimään maitoon, kun muissa ohjeissa kylmään. Mutta näyttävät kyllä niin hyviltä, että kokeilen tätä ohjetta! Teitkö muuten semmoisiin isompiin pullavuokiin, vai pienempiin ns. muffinivuokiin? Kiitos ohjeesta! Aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan ihmeessä, lämpimään maitoon minä teen ja hyvin onnistuu. Käytän isoja vuokia, mutta pieniinkin onnistuu kun mitoittaa rullan ja palaset sopiviksi. Kevätaurinkoa ruudun sillekin puolelle!

      Poista
  9. Kaivoinpa tämän ohjeen pitkästä aikaa esille, taidan lämmittää maidon tai ainakin jättää hetkeksi pöydälle kun käyn aamulla kaupassa hakemassa lisää jauhoja, nämä on leivonnaisia, joita ei joka paikassa saa - äidin tekeminä tietysti maailman parhaita mutta itse olen sen ikäinen että on pullansa jo leivottava omassa kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa leivontaa, edelleen suosittelen maidon lämmittämistä! Harmi, kun tuoksut eivät leviä virtuaalisesti ruudun tällekin puolelle, tuli nimittäin allekirjoittaneella opiskelijallakin pullannälkä.

      Poista
  10. Hei Noora !
    Taas teen sun ihanalla ohjeella kahvikehriä. Ajattelin hieman duunata sinun ohjetta laittaa päälle toscatäytettä saapa nähä miten onnistuu. Mutta sun ohjeet ovat tosi hyviä olet mun suosikkilistalla. Pidä vispilä korkealla :) terv. Maija, pohjoispohjanmaalta (Siikalatvalta)

    VastaaPoista
  11. Sorry Roona !

    Kirjoitin aiempaan viestiin Noora. Pahimman luokan kirjoitusvirhe paholainen. Terv. Maija. Mutta Noora taikka Roona ohjeet ovat kymppi +

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Roona!

      aina ei mene niin kuin Trömsöössä... ;) Duunasin sun ojhjetta, mutta kappasvain ajattelin ripotella vielä toscatäytteen päälle sokeria...hups ripottelinkin vahingossa suolaa...joopa joo en ois päässy koko suomi leipoo ohjelmaa. Isäntä oli hieman ihmeissään aamu kahvilla kun pulla maistui suolaselle...ite nukuin väsymystä pois. Mutta nyt on taas uudet pullat uunissa enkä enään duunaa. terv. Maija ps. jälkeen kyllä nauratti :)

      Poista
  12. Tässäpä aamutuimaan aatelin ruveta leipomaan Roonan kahvikehriä. Puute on vain hiivasta, löysin yhden pussin kuivahiivaa, joten päätin puolittaa ohjeen, että sais muutaman pullan. Roonalle kiitokset !

    VastaaPoista
  13. Tein maidottomaan margariiniin ja kauramaitoon, maitoallergian vuoksi. joten maidoton versiokin onnistuu hyvin näillä suhde määrillä. Kiitti vain ohjeesta. :)

    VastaaPoista
  14. Ohjeessa 1 dl maitoa. Onko oikea määrä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joku muukin miettii näin vuosia jälkikäteen: ihan on oikea määrä :)

      Poista
  15. Ohjeessa 1 dl maitoa. Onko oikea määrä?

    VastaaPoista
  16. Kiitos Roona ohjeesta!

    Sain tämän ohjeen aikoinani Emäntäkoilussa 1981. (Olisikohan äitisi myös siellä ollut...?) Valmistin niitä perhekeittiöllä ja siitä tuli suosikki reseptini. Resepti kuitenkin hukkui monen muuton seurauksena jo vuosia sitten ja olen sitä usein netistä etsinyt, tuloksetta.
    Ja nyt sen löysin täältä! kiitos!

    VastaaPoista
  17. Tällä ohjeella taivaallisen hyvää =) on tullut tehtyä nyt useamman kerran..... nam nam kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  18. Meneekö piloille jos lisää täytteeseen mustikoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla selviää! Hiukan perunajauhoja lisäisin, jos on pakastemustikat käytössä.

      Poista
  19. Kiitos ohjeesta. Makoisat pääsiäisleipomukset saatiin Lisäsin hiukan Mariannerouhetta täytteeseen

    VastaaPoista
  20. Tein gluteenittomina...täytteeseen lisäsin hiukan sitruunatahnaa

    VastaaPoista
  21. Kokeilin gluteenittomana ja hyviä tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja mitä jauhoja käytit ja teitkö muuten ohjeen mukaan? Vaihdoit vain jauhot?

      Poista
  22. Tämä ohje muuten löytyy 80-luvun köksänkirjastani! Nää on hyviä, aina silloin tällöin on tullut tehtyä!

    VastaaPoista
  23. Minulla on tämä sama ohje oppikoulun kotitaloustunnilta vuodelta 1973. Tällä tein näitä ”sulopullia” ( kuten mieheni niitä sanoi) koko 80-luvun ja nyt pitkän tauon jälkeen taas. Ovat niin hyviä!

    VastaaPoista
  24. Miten sait ton täytteen levitettyä tohon taikinan päälle 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äsken juuri tein näitä. Ihan tavan nuolijalla levitin täytteen. Sellainen leveämpi leipurin lasta ois varmaan paras.

      Poista
    2. monta kertaa olen miettinyt tehdä kahvikehriä ja nyt ne on nousemassa jännittää onko ne onnistunu taikina on hyvää kun maistoin . Kiitos ohjeesta

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R