3. tammikuuta 2012

Toffeejäätelö ilman jäätelökonetta


Muun muassa tätä herkkua meillä maisteltiin vuodenvaihteessa. Kauan on ohje odottanut tekijäänsä, mutta kun vihdoin löysin lähistöltä kondensoitua maitoa myyvän liikkeen, piti ensimmäisenä laittaa tämä ohje testiin.

Jos olisi kunnon talvi, ohjeessa tarvittavan jäähdytyselementin voisi tehdä ulkona. Mutta jos ja kun ei pakasta tarpeeksi, tulee pakastin hätiin (sikäli kuin sinne saa raivattua tilaa epävakaalle vesihäkkyrälle). Lopputulos on kaiken sekoitteluvaivan väärti. Joka kerta sekoitellessa on tärkeää - ellei välttämätöntä - tarkistaa valmistuvan jäätelön maku, ettei se vaan ole puolessa tunnissa päässyt muuttumaan epäedulliseen suuntaan. Valmiiksi jäätelöitynyt seos on hyvin palloutuvaa, muttei silti liian nopeasti sulavaa. Maun kuvaamiseen riittää yksi sana: nam!

Ohje on Pullahiireltä bongattu, pienin sovelluksin tein.

n.1 l valmista jäätelöä
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa   
1 prk kondensoitua maitoa   
1 rkl vaniljasokeria       
1,5 dl pilkottuja kermatoffeekarkkeja (Omar)

Jäähdytyselementtiä varten tarvitset
ison (n.5l) kulhon
pienemmän (n. 3l) kulhon
kylmää vettä
painoksi esim. kylmäkalleja tms.

Tee ensin jäähdytyselementti. Jos teet jäätelöä isomman määrän, käytä isompia kulhoja. Kaada isompaan kulhoon kylmää vettä ja laita pienempi kulho veteen kellumaan. Laita pienemmän kulhon sisään paino niin, että kulho painuu melkein pohjaan. Anna jäätyä yön yli.

Tee jäätelö kylmistä aineksista. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Kaada jäädytyselementtiin maito ja kondensoitu maito. Vatkaa muutama minuutti niin, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Lisää kerma ja pilkotut karkit ja vatkaa hyvin sekaisin. Pakasta seosta n.15 min. Vatkaa sitä sitten muutama minuutti ja pakasta n.30 min. Toista muutaman minuutin vatkaus ja puolen tunnin pakastus vielä kaksi kertaa. Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja pakasta vähintään 12 tuntia.


Otakkonää pallon vai kaks?

6 kommenttia:

 1. Mulle kolome, kiiitooos!
  niina

  VastaaPoista
 2. oon aina halunnu kokkeilla jäätelön tekemistä, ja tätä ohjetta vois kyllä testata! :) voisin kyllä tehä toffeen sijasta vaikkapa dominokekseistä, onnistuiskohan? :p lötkistyyköhän ne pahasti? :D

  VastaaPoista
 3. Niina: Joo, ens kerralla pitää varmaan tehä kolminkertanen satsi...

  Anonyymi: luulisin, että kekseilläkin onnistuu vaikkei ne tietysti varmaan ihan rapeina säily. Mutta kokeile ihmeessä, ei se ainakaan maun puolesta pahaa voi olla! :)

  VastaaPoista
 4. Mulle neljä ja nuorimmaiselle yks(äiti voi syödä loput=))!! Taatusti parempaa ku kaupan pakastealtaasta ostettu jäde.

  VastaaPoista
 5. Hei, olen yrittänyt googlettaa ja en löytänyt, että pitääkö kondensoitu maito olla keitettynä toffeeksi vai suoraan purkista "maitona" Jossain ohjeessa se oli keitetty, mutta tässä varmaan ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Tässä ohjeessa maitoa ei keitetä toffeeksi, vaan aivan kuten arvelitkin, laitetaan sellaisenaan joukkoon.

   Poista