Siirry pääsisältöön

Voitaikina ja joulutortut


Joulutortut ei oo ikinä kuulunu omiin lempparileivonnaisiin. Kaupan lehtitaikinaa en voi sietää, eikä valmisvoitaikinakaan oikeen miellytä. Viime jouluna kokeilin ite voitaikinan tekoa ja nyt oli pakko ottaa uusiksi. Oon varmaan osasyyllinen voipulaan, vaikka karppaamista kartankin, nimittäin mun voitaikinassa ja tortuissa voin pitää olla Voita. Alusta asti ite tehtyjä torttuja ei voi edes verrata valmistaikinasta tehtyihin - jopa allekirjoittanut torttujenvihaaja syö niitä sen yhen tahi kaksi joulussa.

Ite kun tekee taikinan, voi helpommin säädellä myös torttujen kokoa. Joulu- tai joulunaluspöydässä sortteja on yleensä useampia, ja semmosen normikokosta pienemmän suupalatortun lisäksi voi maistaa muutakin ilman makeaähkyä ensimmäisen jättisakaran jälkeen. Ei siis muuta kun kääntelemään ja kaulimaan, taikinan teko on helpompaa mitä vois luulla ja lopputulos vaivan arvoinen! Ohje Kinuskikissan, tosin itse jätin leivinjauheen pois.

Voitaikina (n.18 pientä torttua)
4 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 ¼ dl jääkylmää vettä

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 100 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi nopeasti joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä loppu voi (125 g) ohuina viipaleina limittäin kaulitun taikinalevyn päälle. Voista voi leikata ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä.

Taita taikinalevy kahtia ja painele reunat yhteen, jotta voi ei pursua ulos kaulitessa. Kauli levy kevyesti painaen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi ja harjaa tarvittaessa ylimääräiset jauhot levyn päältä. Taita levy kolmeen osaan ja kauli taas samanlaiseksi suorakaiteeksi kuin edellä.

Toista kolmeen osaan taittelu ja kauliminen vielä kolme kertaa. Taittele vuorotellen eri suuntiin. Viimeisten kaulimisten aikana voi on lämmennyt sen verran, että taikina menee helpommin rikki ja voita saattaa pursuta ulos. Laita rikki menneeseen kohtaan jauhoja nosta levy 15 minuutiksi jääkaappiin viilenemään.

Nosta taikina lopuksi jääkaappiin n. 15 minuutiksi ennen leipomista. Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä.


Teen Kinuskikissan tapaan itsekin niin, että pakastan valmiiksi leikellyt ja taitellut tortut. Näin ne on helppo valmistaa: ei tarvitse kuin lisätä hillo ja paistaa.

Kommentit

  1. Jäi kyllä mieleen viime joulusta että nää OLI hyviä! Sattuneesta syystä on itellä jäänyt tuo voitaikinan kokeilu tältä joululta, ehkä pitää ajella siellä päin torttujen toivossa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman parhaat kahvikehrät

Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;)  Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl) 150 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1dl maitoa 50 g hiivaa 2 kananmunaa 2 rkl sokeria Täyte 100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo) 100 g margariinia 3 tl vaniljasokeria voiteluun kananmuna päälle raesokeria Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään ke

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R