20. joulukuuta 2011

Voitaikina ja joulutortut


Joulutortut ei oo ikinä kuulunu omiin lempparileivonnaisiin. Kaupan lehtitaikinaa en voi sietää, eikä valmisvoitaikinakaan oikeen miellytä. Viime jouluna kokeilin ite voitaikinan tekoa ja nyt oli pakko ottaa uusiksi. Oon varmaan osasyyllinen voipulaan, vaikka karppaamista kartankin, nimittäin mun voitaikinassa ja tortuissa voin pitää olla Voita. Alusta asti ite tehtyjä torttuja ei voi edes verrata valmistaikinasta tehtyihin - jopa allekirjoittanut torttujenvihaaja syö niitä sen yhen tahi kaksi joulussa.

Ite kun tekee taikinan, voi helpommin säädellä myös torttujen kokoa. Joulu- tai joulunaluspöydässä sortteja on yleensä useampia, ja semmosen normikokosta pienemmän suupalatortun lisäksi voi maistaa muutakin ilman makeaähkyä ensimmäisen jättisakaran jälkeen. Ei siis muuta kun kääntelemään ja kaulimaan, taikinan teko on helpompaa mitä vois luulla ja lopputulos vaivan arvoinen! Ohje Kinuskikissan, tosin itse jätin leivinjauheen pois.

Voitaikina (n.18 pientä torttua)
4 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
225 g voita
1 ¼ dl jääkylmää vettä

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Paloittele joukkoon 100 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi nopeasti joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä loppu voi (125 g) ohuina viipaleina limittäin kaulitun taikinalevyn päälle. Voista voi leikata ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä.

Taita taikinalevy kahtia ja painele reunat yhteen, jotta voi ei pursua ulos kaulitessa. Kauli levy kevyesti painaen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi ja harjaa tarvittaessa ylimääräiset jauhot levyn päältä. Taita levy kolmeen osaan ja kauli taas samanlaiseksi suorakaiteeksi kuin edellä.

Toista kolmeen osaan taittelu ja kauliminen vielä kolme kertaa. Taittele vuorotellen eri suuntiin. Viimeisten kaulimisten aikana voi on lämmennyt sen verran, että taikina menee helpommin rikki ja voita saattaa pursuta ulos. Laita rikki menneeseen kohtaan jauhoja nosta levy 15 minuutiksi jääkaappiin viilenemään.

Nosta taikina lopuksi jääkaappiin n. 15 minuutiksi ennen leipomista. Voit tehdä taikinan valmiiksi jääkaappiin jo edellispäivänä.


Teen Kinuskikissan tapaan itsekin niin, että pakastan valmiiksi leikellyt ja taitellut tortut. Näin ne on helppo valmistaa: ei tarvitse kuin lisätä hillo ja paistaa.

1 kommentti:

  1. Jäi kyllä mieleen viime joulusta että nää OLI hyviä! Sattuneesta syystä on itellä jäänyt tuo voitaikinan kokeilu tältä joululta, ehkä pitää ajella siellä päin torttujen toivossa. :)

    VastaaPoista