20. joulukuuta 2012

Ruis-puolukkaleipä


Mmmm, oih, ahhh... Tällaisia ääniä näppäimistön tältä puolen kuuluu jo pelkän tuoksun ansiosta. Liinan alla keittiön sivupöydällä pötköttelee kolme ihanaista, lämmintä tuoksun levittäjää: puolukkaleipiä! Isosisko tutustutti minut tähän "terveysleipään" jokunen vuosi sitten. Ajan kuluessa tämä mainio leipäresepti ehti jo painua unholaan ja kullankallis reseptilappunenkin mennä hukkaan.

Onneksi siskolla oli resepti hyvässä tallessa ja leipä pääsi taas määrittelemättömäksi ajaksi kestosuosikin maineeseen. Joulupöytäänkin tämä sopii mainiosti.  Voita ja ehkä juustosiivu, tuoreena tai pakkasesta; miten vain, tämä on aina vaan niin hyvää. Vesi kielellä kirjoittelen äkkiä reseptin, sitten pääsen maistelemaan, mums! Rusinoilla en muuten tätä ikinä pilaa, mutta jos niistä tykkää niin ei kun sekaan vaan.

Ruis-puolukkaleipä, 1,5 litran vuokaan
4dl karkeita ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja 
(1dl rusinoita) 
1tl suolaa
1tl hienonn. anista/fenkolia 

1tl soodaa (tai 1/2 tl soodaa ja 1/2tl leivinjauhetta)
3dl maitoa 

1dl puolukkasurvosta
1/2dl siirappia
1-2 dl auringonkukan siemeniä

vuokaan ruisleseitä ja tilkka öljyä / nokare rasvaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput ainekset nopeasti sekoittaen. Voitele ja lesetä vuoka (tai kaksi tai kolme), läsäytä taikina vuokaan. Paistele 200 asteisessa uunissa hiukan keskitasoa alempana noin tunti. Suojaa pinta kostutetulla leivinpaperilla tai foliolla, jos se uhkaa tummua. Kumoa leivät, (anna jäähtyä) leikkaa ja maistele...


 

.....nam! 

1 kommentti:

  1. Juu tää kuuluu kyllä vakiohjeisiin ennen kaikkea makunsa ja heti sen jälkeen helppotekoisuutensa ansiosta. :) Rusinoita ei täälläkään käytetä, mutta noita siemeniä kyllä hörsätään senki eestä!

    VastaaPoista