Siirry pääsisältöön

Yrtti-hiivaleipä


Joskus kun saan sitä aikaa kymmenen tuntia lisää päivään, niin teen voileipäkakkujen leivätkin ite. Tässä yks hätäinen kokeilu, joka ei koskaan päässyt voileipäkakku-asteelle. Ehkä kaksinkertaisena tehtynä tämä voisi olla tarpeeksi paksu kakkuleiväksi. Sekin tosin pitäis kokeilla, ainakin paistoaikaa pitäis varmasti lisätä. Tuorehiivan käyttökin auttaisi varmasti kohoamisasiaa. Mene ja tiedä, ehkä joskus ehdin kokeilla. Tämä leipä oli kuitenkin hyvää ihan vaan hiivaleipänä. Päälle jotain hyvää tuorejuustoa ja kyytipojaksi kupillinen höyryävää teetä.... Ohjeen pohja Marielta, sovelsin.

1 leipä
0,75 dl vettä
2 dl maitoa
3/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
2 tl provencen yrtit -maustesekoitusta (voi soveltaa ja käyttää mitä kaapista löytyy!)
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä



Lämmitä maito ja vesi 42-asteiseksi. Lisää suola, sokeri, hiiva ja mausteet. Alusta taikinaksi hiivaleipäjauhoilla, lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Peitä valmis taikina liinalla ja anna kohota n.30 min. Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Taputtele halkaisijaltaan n.27 cm vuokaan ja anna kohota n.45 min. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla n.25 min.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman parhaat kahvikehrät

Kahavikeheriä! Näiden kahvikehrien ohje on äidin reseptivihosta parin vuosikymmenen takaa. Ohje on lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettu, haalistunut ja käytetyn näköinen, päivätty toukokuulle 1980. Äidin kahvikehräthän on tietysti omasta mielestä maailman parhaita. Yks kesälomapäivä otin härkää sarvista ja kokeilin iteki niiden tekoa. Ihan kahvikehrän makuisia ja näköisiä niistä tulikin. Resepti on pakko laittaa blogiin jakoon ja itselle talteen. Alkuperäisen kellastuneen, jauhotahraisen ohjelappusen vois vaikka kehystää keittiötauluksi ja ripustaa arvoiselleen paikalle. ;)  Maailman parhaat kahvikehrät (n.30 kpl) 150 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1dl maitoa 50 g hiivaa 2 kananmunaa 2 rkl sokeria Täyte 100 g tomusokeria (pölysokeria niinku ohje sanoo) 100 g margariinia 3 tl vaniljasokeria voiteluun kananmuna päälle raesokeria Nypi margariini ja vehnäjauho muruksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Kaada seos murun sekaan. Lisää vielä keskenään ke

Mustikka-rahkapiirakka

Mustikkapiirakka kuuluu kategoriaan perinteiset-herkulliset-helpot. Mun lemppari mustikkapiirakoista on juurikin tämä, missä on päällä murukerros.  Kun täytteenä on vielä rahkaa, on makunautinto taattu! Pellillinen 250 g margariinia 8 dl vehnäjauhoja 3,5 dl sokeria 1 tl soodaa 1 tl leivinjauhetta 2 dl piimää tai maitoa 1 muna 500 g rahkaa 1 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 muna reilusti mustikoita Sulata margariini ja sekoita kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja lisää lopputaikinaan piimä ja muna. Levitä pellille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä pohjan päälle täyte ja ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Persikka-rahkapiirakka

  Hiljaista on blogielo! Jotain aina ehtii joskus tekemään, mutta päivittelyyn ei kummasti aikaa irtoa. Mutta sivuharrastushan tämä onkin kaiken muun lisäksi, joten hitaan varmasti päivittyilee tämä reseptipankki. :) Tämän peruspiirakan ohje täältä taitaakin vielä puuttua. Soveltaa voi mielin määrin, tällä kertaa testissä persikkainen versio, joka hävis tuoreeltaan pelliltä suhteellisen nopeasti... Ohje on vanha, siksi lasimitat. Itse käytän juomalasia, jonka vetoisuus on 2 dl. Pellillinen 4 lasia vehnäjauhoja 2 lasia sokeria 3 tl leivinjauhetta 3 tl soodaa 3 tl vaniljasokeria 250 g margarinia Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista.  1 muna 1 lasi piimää/maitoa/jogurttia Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille. Täyte ½ lasia sokeria 3 tl vaniljasokeria 1 muna 500 g maustamatonta maitorahkaa n.400 g säilykepersikoita Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. R