Syksyyn kuuluu kaikki ihanat omenaleivonnaiset, vaikkei omenapuita omassa pihassa kasvaiskaan. Ois kyllä ihana jos vois pihapuusta hakea omenat ja tekasta piirakan. Onneksi kaupastakin saa, vaikkei ne tietysti samalta maistu ku kotimaiset ja happamat, jotka on piirakoissa ja paistoksissa mun makuun ainaki just niitä parhaita. Tähän aikaan vuodesta joka paikka on pullollaan kaikkia ihania omppureseptejä, mulla ainaki tuli taas valinnanvaikeus. En sitte osannu päättää ja kehittelin jonku oman version miljoonan muun pohjalta. Ensin ei aiottu maistaa, vaan täyttää pakastinta, mutta... Tietäähän sen miten siinä käy jos pakkasessa on vaniljajätskiä ja keittiössä höyryää pari ihanantuoksuista piirakkaa. Pitihän sitä palanen iteki maistaa ja ai ku oliki hyvää!
125 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 dl piimää tai maitoa
Täyte
4-5 keskikokoista omenaa
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeria
1 rkl kanelia
½ dl vettä
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Sekoita sula rasva ja pohjan kuivat aineet muruseokseksi. Ota neljäsosa muruseosta erilleen ja lisää lopputaikinaan muna ja maito. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle.
Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenakuutiot ja vesi paistinpannulle ja kierittele sekaan fariinisokeri, sokeri ja kaneli. Keitä n.5 minuuttia niin, että omenat pehmenevät hiukan.
Sekoita kermaviiliin muna, sokeri ja vaniljasokeri. Levitä pohjataikinan päälle ensin kermaviiliseos ja sitten omenat. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia. Ripottele piirakan päälle muruseos ja paista vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.
Kommentit
Lähetä kommentti